Alegerea unui carucior
Alegerea unui carucior
Sa recunoastem, un carucior reprezinta o achizitie importanta atat din punct de vedere financiar, cat si a duratei de folosinta. De aceea, alegerea lui nu ar trebui sa tina seama numai de partea estetica. Din contra, acest aspect ar trebui sa fie ales numai dupa ce stabilesti ce fel de carucior ti se potriveste.
Primul sfat pe care ti-l dam: inainte de achizitie, asigura-te ca incape in liftul blocului unde locuiesti tu, bunica, bona, strabunica sau orice alta persoana care, la un moment dat, il poate gazdui pe micut. Verifica cu mare atentie dimensiunile caruciorului, specificate clar de fiecare producator. Masoara apoi cabina liftului atat cu usile inchise, cat si deschise. Sunt numeroase cazurile in care parintii care au achizitionat un carucior mare cat un OZN au constatat acasa ca acesta nu incape in lift… Aceeasi problema se regaseste si in cazul portbagajului unor masini, care nu este destul de generos ca spatiu.
Dar cum sa stii sigur ca alegi caruciorul potrivit pentru fiecare varsta a copilului? Ne-am luat catalogul Cam - Italia, o cana mare cu cafea si, pe baza experientei noastre de parinti mai noi sau mai vechi, am creionat niste repere:
0-6 luni
In acest moment, principala ta grija este ca bebelusul sa fie intr-o pozitie orizontala, stabila, sa fie protejat si sa stea confortabil. Cauta un carucior robust, cu o suspensie buna care sa absoarba socurile produse de denivelari. Este o realitate, sa fim sinceri, pe la noi nu prea avem pe unde sa ne plimbam fara sa dam de gropi, gropite, denivelari. O caracteristica obligatorie: un scaun confortabil cu un spatar ajustabil, astfel incat nou-nascutul sa poata sta perfect intins la orizontala in primele luni.
Ar fi perfect un carucior care include si un sistem tip scoica auto, astfel incat sa transporti copilul in siguranta. De ce ar fi bine ca sa fie inclus in setul caruciorului si nu achizitionat separat? Deoarece aceasta scoica poate fi pusa si pe cadrul caruciorului, exact ca si landoul sau partea sport a acestuia, iar avantajul este acela ca nu mai trebuie sa trezesti de fiecare data copilul cand il urci sau cobori din masina. A adormit in masina, foarte bine: ai ajuns unde ai treaba, iei scoica din masina cu tot cu micut in ea, o fixezi pe cadrul caruciorului si ai plecat la plimbare. Nici nu o sa simta ca a adormit in masina si s-a trezit in parc sau la bunica.
Si un landou ar fi util in aceste prime luni de viata ale bebelusului tau. Intinzi copilul si ai plecat la plimbare, fara alte manevre. Unele landouri au si functie de leagan. Dar apropo de landou, ce parere ai despre unul clasic, din piele italieneasca alba si moale ca manusa, parca desprins dintr-un film, adica acesta?
6-12 luni
Acum, ca micutul tau sta in fundulet, scaunul caruciorului incepe sa aiba un rol foarte important. Trebuie sa fie incapator, sa aiba pernute de protectie, iar spatarul trebuie sa fie ajustabil in multiple pozitii pentru a tine pasul cu cresterea copilului. Asigura-te ca are centura tip ham si bara de protectie pentru a fi in siguranta in timpul plimbarii.
Deja dupa cateva luni de cand ai nascut ai capatat experienta in meseria de mama, te-ai specializat la locul de munca si te simti mai increzatoare in capacitatea ta de a avea grija de puiul de om. Plimbarea cu caruciorul este ocazia perfecta de a relationa cu el, mai ales atunci cand scaunul este orientat cu fata spre tine. Acesta este un aspect care adesea este trecut cu vederea atunci cand se alege un carucior, dar este foarte important din perspectiva relationarii: scaunul trebuie sa fie reversibil, astfel incat copilul sa poata sta fie cu fata catre cel care il plimba, fie cu fata catre directia de mers.
18-24 luni
De indata ce copilul are un bun control al capului si al gatului, este momentul potrivit sa te gandesti la cumpararea si a altui carucior, compact si mai usor. Pentru a-ti da seama care este cel potrivit pentru tine, gandeste-te la stilul tau de viata: Ti-ar placea sa alergi in timp ce plimbi copilul? Cauta un carucior usor pentru jogging care sa poata fi folosit si pe trotuar si pe teren accidentat. Esti o mama mereu in miscare? Gandeste-te la un carucior tip umbrela care se inchide/deschide cu usurinta si este usor de depozitat/transportat in portbagaj.
In aceasta etapa de viata copilul tau devine din ce in ce mai independent si curios si vrea sa absoarba cat mai multe informatii din lumea inconjuratoare. Cel mic stand mai mult pe langa carucior decat in el, vei ajunge sa-l folosesti mai mult gol, asa ca orienteaza-te catre un model usor, cu sistem de inchidere/deschidere facil. La varsta asta, inca trebuie sa existe centura de tip ham cu prindere in cinci puncte pentru ca micul explorator sa fie in siguranta. Verifica pe dinauntru copertina caruciorului in punctele unde se pliaza: este un loc preferat al copiilor sa-si bage manutele atunci cand sunt plimbati si nu vrei sa se raneasca.
Cauta un carucior cu roti pivotante, manevrabil cu o singura mana. Atunci cand copilul merge langa tine tinandu-te de mana, va trebui sa manevrezi caruciorul doar cu mana libera, operatiune dificila fara astfel de roti.
O parte frontala a caruciorului cat mai accesibila este mana cereasca pentru zilele cand micutul vrea sa fie independent si sa mearga singur in loc sa fie plimbat in carucior. Pentru ca, vei vedea, va incepe sa se planga foarte repede ca-l dor piciorusele; in cazul acesta, se poate urca singur in carucior, fara ajutor.
Accesoriile caruciorului, bune pentru toate varstele
Fie ca micutul are 2 zile sau 2 ani, exista cateva accesorii care sunt mereu folositoare. Cand alegi caruciorul, uita-te si dupa ele:
- Copertina/Parasolar. La o adica, poti folosi si o paturica sau un cearceaf pentru a-ti feri nou-nascutul de soare. Dar pe masura ce acesta creste si devine mai activ, o sa fii recunoscatoare pentru un carucior cu un parasolar mare si cu plasa de aerisire inserata.
- Spatiul de depozitare. Spatiul de depozitare necesar ti-l stabilesti in functie de nevoi si de stilul de viata. Esti tipul de mama care atunci cand pleaca undeva cu copilul prefera sa ia cu ea toata casa, mai putin chiuveta din bucatarie? Sau, din contra, preferi sa calatoresti cu putine lucruri? Te duci la cumparaturi cu masina sau pe jos, dupa plimbarea prin parc cu micutul? Preferi sa porti pe umar geanta de scutece sau sa o agati de carucior? Raspunzandu-ti la aceste intrebari, vei stii daca un carucior are cosul de cumparaturi prea mic sau prea mare pentru tine sau daca ar trebui sa aiba inclusa geanta pentru scutece sau vrei sa o cumperi separat.
- Husa de protectie. La un carucior de tip landou vei aprecia o husa de protectie contra vantului, iar la un carucior sport, o husa de protectie pentru picioare. Unele carucioare vin accesorizate si cu o husa pentru ploaie, dar la nevoie se poate achizitiona si separat, nu costa mult. Lungile voastre plimbari prin parc, spunand povesti si discutand cu pasarelele, nu trebuie sa aiba prea mult de suferit din cauza vremii.
- Maner ajustabil. Sa spunem ca tu ai 1.60 m inaltime,iar partenerul tau 1.90 m. Puteti amandoi sa plimbati caruciorul in mod confortabil? Asigura-te ca manerul poate fi ajustat convenabil in functie de inaltimea fiecaruia. Daca nu, unul dintre voi (de obicei, cel mai inalt) se va alege cu dureri de spate.
Acum, ca ai ales modelul de carucior care ti se potriveste, te poti gandi la design si la culoare. Sfatul nostru este sa nu o iei niciodata invers, adica sa il alegi in functie de design si/sau culoare, iar ulterior sa descoperi ca nu prea corespunde nevoilor tale. E cam ca rochia de mireasa: e frumoasa, arati superb in ea, ti-au iesit niste poze de vis dar, totusi de abia poti sa faci un pas, de dansat - nu prea, de respirat - cu greu, iar de asezat pe scaun - imposibil. In schimb, daca rochia ai cumparat-o pentru niste ore, caruciorul il iei pentru niste ani.
Ca tanara viitoare mamica aflata la primul copil, nici nu te gandeai ca alegerea unui carucior depinde de atat de multi factori, asa e? Iti dorim sa iei decizii inspirate!