Informatii in legatura cu sarcina si alaptarea in contextul COVID-19

Creat2020-05-15
Preferat2

Boala COVID-19, cauzată de coronavirusul recent descoperit SARS-CoV-2, s-a răspândit brusc pe tot globul, la fel ca și foarte multe informații inexacte sau nefondate în multe domenii.
Pentru a-ți oferi cele mai recente și mai credibile informații privind alăptarea, laptele matern, siguranța și sănătatea femeilor însărcinate, a mămicilor care alăptează și a bebelușilor lor, Medela - firmă bazată pe cercetare științifică și dedicată total și necondiționat alăptării prin filozofia si produsele sale - a creat această listă de informații referitoare la COVID-19. În cele ce urmează vei găsi o colecție de răspunsuri la întrebările pe care le-ai putea avea din postura de graviduță sau de mămică care alăptează. Aceste răspunsuri au fost obținute din surse fiabile pentru a-ți oferi informații utile și pe care te poți baza.

SARCINA

 

  1. Sunt însărcinată. Copilul va fi afectat dacă am COVID-19 în timpul sarcinii?

Conform CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor și Prevenție din cadrul Departamentului de Sănătate al SUA), la ora actuală nu există suficiente dovezi care să stabilească dacă virusul se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii sau impactul potențial pe care acesta îl poate avea asupra copilului. Aceste aspecte sunt în prezent investigate. La bebelușii născuți de mame care au fost testate pozitiv COVID-19 în timpul sarcinii, au fost raportate un număr mic de probleme în timpul sarcinii sau al nașterii (de exemplu, naștere prematură). Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste probleme au fost, de fapt, legate de infectarea mamei sau nu.

 

  1. Sunt însărcinată. Este mai ușor pentru femeile însărcinate să se infecteze cu COVID-19?

Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor din Marea Britanie afirmă că femeile însărcinate nu par să fie mai predispuse la consecințele infecției cu COVID-19 față de restul populației. Femeile însărcinate suferă modificări ale corpului care pot crește riscul apariției unor infecții. Se știe că femeile au avut un risc mai mare de a dezvolta boli grave în urma infectării cu virusuri din aceeași familie ca și COVID-19, precum și în urma altor infecții respiratorii virale, cum ar fi gripa. Acesta este motivul pentru care CDC spune că este întotdeauna important ca femeile însărcinate să se protejeze de boli.

 

  1. Sunt însărcinată. Cum mă protejez de COVID-19 în timpul sarcinii?

Femeile însărcinate ar trebui să urmeze aceleași recomandări ca și restul populației pentru a evita infectarea.

 

  1. Ce se întâmplă dacă sunt însărcinată și mă întâlnesc cu cineva care are virusul, voi mai putea alăpta?

Da. Laptele matern este cea mai bună hrană pentru majoritatea sugarilor. Laptele matern oferă protecție împotriva multor boli. Conform Academiei de Medicină a Alăptării, OMS și CDC, dacă intenționezi să alăptezi sau să-i oferi copilului laptele tău, chiar dacă ai fost expusă la coronavirus sau ai simptome specifice, ești încurajată să o faci. Dacă există posibilitatea să fii contagioasă, trebuie totuși să iei toate măsurile de precauție necesare pentru a evita răspândirea virusului la copil, cum ar fi spălarea mâinilor înainte de a lua copilul în brațe și purtarea unei măști de față atunci când ești în contact strâns cu acesta, de exemplu, în timpul alăptării.

 

  1. Ce se întâmplă când o femeie diagnosticată cu COVID-19 naște?

Potrivit recomandărilor CDC, pentru a reduce riscul de transmitere a COVID-19 la nou-născut, atunci când o mamă cu COVID-19 naște, copilul poate fi separat temporar de mamă în perioada imediat postpartum. Dacă această separare temporară este totuși prelungită, în principal pentru că mama însăși are nevoie de îngrijiri medicale, este recomandată extragerea și oferirea laptelui matern copilului. Dacă este posibil, ar trebui asigurată o pompă de sân pentru acea mamă. Dacă nu este posibilă asigurarea unei pompe special pentru mamele testate pozitiv cu COVID-19, mama poate folosi o pompă pentru uz multiplu. În acest caz, trebuie avută în vedere o atenție sporită atunci când se curăță si se dezinfectează pompa de sân înainte de a fi folosită de o altă mamă. Johns Hopkins Medicine afirmă că, odată ce simptomele mamei se atenuează și ea și copilul ei sunt gata să fie externati, mama are posibilitatea fie de a continua să extragă lapte matern pentru a i-l oferi bebelușului, fie să alăpteze, dar luând măsurile de precauție necesare pentru a evita răspândirea virusului la copil. Aceste măsuri includ spălarea mâinilor înainte de a lua copilul în brațe și purtarea unei măști de față atunci când este în contact strâns cu copilul.

 

ALĂPTAREA

6. Pot alăpta dacă sunt diagnosticată cu COVID-19?

UNICEF, Academia de Medicină a Alăptării, OMS și CDC afirmă că, luând în considerare beneficiile alăptării și rolul nesemnificativ al laptelui matern în transmiterea altor virusuri respiratorii, mama poate continua să alăpteze dacă ia toate măsurile de precauție necesare. Puținele studii efectuate asupra femeilor care alăptează infectate cu COVID-19 și alte tipuri de coronavirusuri nu au detectat prezența virusului în laptele matern. Nu se cunoaște dacă mamele cu COVID-19 pot transmite virusul prin laptele matern. În prezent, preocuparea principală nu este aceea de a se stabili dacă virusul poate fi transmis prin laptele matern, ci mai degrabă de a vedea dacă o mamă infectată poate transmite virusul prin picături respiratorii în timpul alăptării. Precauțiile pentru a evita răspândirea virusului la copil includ spălarea mâinilor înainte de a lua copilul în brațe și purtarea unei măști de față atunci când mama este în contact strâns cu copilul, de exemplu, în timpul alăptării.

7. COVID-19 poate fi transmis prin laptele matern?

UNICEF, Academia de Medicină a Alăptării, OMS și CDC ne transmitcă puținele studii efectuate asupra femeilor care alăptează și au COVID-19 și a celoracu alte infecții cu coronavirusnu au arătat prezența virusului în laptele matern. Deci nu se poate spune cu exactitate dacă mamele cu COVID-19 pot transmite virusul prin laptele matern. În prezent, preocuparea principală nu este aceea de a se stabili dacă virusul poate fi transmis prin laptele matern, ci mai degrabă de a vedea dacă o mamă infectată poate transmite virusul prin picături respiratorii în timpul alăptării. Precauțiile pentru a evita răspândirea virusului la copil includ spălarea mâinilor înainte de a lua copilul în brațe și purtarea unei măști de față atunci când mama este în contact strâns cu copilul, de exemplu, în timpul alăptării.

8. Ar trebui ca mamele cu COVID-19 să fie separate de sugarii lor pe timpul infectării și să le asigure acestora lapte matern extras, în loc să îi hrănească direct la sân?

Decizia de alăptare aparține mamelor și familiilor acestora. Cu toate acestea, după cum afirmă Johns Hopkins Medicine, decizia de a separa o mamă cu COVID-19 de copilul ei ar trebui luată de o echipă medicală și se bazează pe mai mulți factori, printre care sănătatea mamei și a copilului.

Așa cum afirmă UNICEF, Academia de Medicină a Alăptării, OMS și CDC, dacă mama și copilul pot rămâne împreună, alăptarea este încurajată.

9. Alăptarea este considerată sigură dacă am intrat in contact cu cineva diagnosticat cu COVID-19? Ar trebui să trec la formula de lapte?

UNICEF afirmă că alăptarea este cea mai sigură și mai de încredere metodă de hrănire a sugarului în caz de urgență. Un articol din Harvard Medical School Trends in Medicine menționează că, având în vedere riscul ca și COVID-19 să se poată răspândi printre lucrătorii din fabricile și depozitele producătorilor de lapte formulă, există posibilitatea întreruperii lanțului de aprovizionare dacă aceste fabrici și depozite trebuie să fie inchise.

Având în vedere beneficiile alăptării și dovezile actuale privind rolul nesemnificativ al laptelui matern în transmiterea altor virusuri respiratorii, așa cum afirmă UNICEF, Academia de Medicină a Alăptării, OMS și CDC, poți continua alăptarea.

10. Dacă am COVID-19 și mă simt prea rău ca să alăptez sau am fost separată de copilul meu pentru o perioadă de timp, pot reîncepe alăptarea?

Dacă ai fost separată de copilul tău pentru o perioadă de timp și alăptarea a fost întreruptă, restabilirea lactației atunci când vă reuniți este, în general, din nou posibilă și merită să încerci acest lucru, chiar dacă revenirea la alăptarea completă nu se poate face întotdeauna. Ghidul UNICEF Marea Britanie te poate ajuta să îți restabilești producția de lapte și să continui alăptarea. Acest lucru se numește relactație.

OMS și UNICEF Marea Britanie recomandă următoarele măsuri esențiale pentru gestionarea alăptării în scopul relactației:

 

1. Începe să acționezi în vederea creșterii răspunsului hormonal, incluzând contactul piele pe piele, strângerea și masarea sânului.

2. Masajul sânului și mulsul manual/cu pompa (de 8-10 ori în 24 de ore) pot fi de ajutor atunci când ești separată de bebeluș sau între mese.

3. Bebelușul trebuie să sugă frecvent din ambii sâni de cel puțin 8-12 ori în 24 de ore, timp de cel puțin 15 minute la fiecare sân. Ia în considerare si hrănirea pe timpul nopții.

4. Încearcă să ai și copilul la sân în timp ce te pompezi.

5. Copilul trebuie să fie bine atașat de sân pentru o alăptare eficientă și pentru a evita trauma mamelonului.

6. Monitorizați scaunul și urina bebelușului

7. Contactează un specialist în hrănirea sugarului pentru a primi îndrumări suplimentare și asistență în restabilirea producției de lapte și pentru a controla creșterea copilului tău.

 

FOLOSIREA POMPELOR DE SÂN ȘI A ALTOR PRODUSE

11. Care sunt instrucțiunile de păstrare a laptelui matern dacă am COVID-19?

Academia de Medicină a Alăptării afirmă că, deși nu se știe încă dacă mamele cu COVID-19 pot transmite virusul prin laptele matern, puținele studii efectuate asupra femeilor care alăptează și sunt infectate cu COVID-19 și alte tipuri de coronavirusuri nu au detectat virusul în laptele matern. Din această perspectivă, poți urma regulile de păstrare a laptelui matern (ABM și HMBANA).

Dacă ai extras laptele matern în condiții de curățenie și de siguranță, îl poți păstra la temperatura camerei, în frigider sau în congelator, în funcție de cât de curând dorești să îl folosești.

Loc de păstrare:

Temperatura camerei: 16°C la 25°C

Maximum 4 ore, cel mai bine

Maximum 6 ore pentru laptele extras în condiții optime de curățenie*

 

Frigider: 4°C sau mai rece

Maximum 3 zile, cel mai bine

Maximum 5 zile pentru laptele extras în condiții optime de curățenie*

 

Congelator: -18°C sau mai rece

Maximum 6 luni, cel mai bine

Maximum 9 luni pentru laptele extras în condiții optime de curățenie*

 

Lapte matern congelat anterior și decongelat în frigider

lapte matern dezghețat

în frigider:

Maximum 2 ore la temperatura camerei

Maximum 24 de ore în frigider

A nu se recongela!

 

* Condiții optime de curățenie înseamnă respectarea riguroasă a îndrumărilor din articolul nostru privind curățarea și igienizarea pompei de sân precum și pe cele ale CDC. Acest ghid pentru păstrarea și decongelarea laptelui matern reprezintă doar o recomandare - contactează consultantul pentru lactație sau specialistul în alăptare pentru mai multe informații.

 

Dacă copilul tău se află într-o secție de terapie intensivă neonatală sau într-un salon de îngrijire specială, spitalul poate avea recomandări mai stricte pentru curățare și depozitare.

Dacă refrigerezi sau congelezi laptele extras, etichetează întotdeauna biberoanele sau pungile de stocare cu cantitatea și data la care a fost pompat, astfel încât să poți urmări și gestiona laptele depozitat.

12. Copiii care se află într-o unitate de terapie intensivă neonatală pot primi lapte de la donator? Este acest lucru sigur în privința COVID-19?

Puținele studii efectuate asupra femeilor care alăptează infectate cu COVID-19 și alte tipuri de coronavirusuri nu au detectat virusul în laptele matern. Nu se știe dacă mamele cu COVID-19 pot transmite virusul prin laptele matern.

Laptele matern de la donator este pasteurizat în majoritatea țărilor și se știe că alte coronavirusuri sunt distruse prin pasteurizare. Cu toate acestea, în momentul de față nu există dovezi care să indice dacă virusul ce provoacă COVID-19, SARS-CoV-2, ar fi distrus în mod similar.

13. M-aș putea infecta cu COVID-19 de la o pompă închiriată contaminată?

Angajați instruiți efectuează curățarea și întreținerea pompelor de închiriat. Pompele sunt curățate cu apă și săpun și apoi sunt dezinfectate înainte de a putea fi folosite de o altă mamă. Există mulți dezinfectanți, inclusiv dezinfectanți de spital folosiți în mod obișnuit, care sunt activi împotriva virușilor precum noul coronavirus. În prezent, recomandările OMS includ utilizarea a:

1. 70% etanol pentru dezinfectarea între utilizări a echipamentelor refolosibile (de exemplu, termometre)

2. Hipoclorit de sodiu 0,5% (echivalentul a 5000ppm) pentru dezinfectarea suprafețelor atinse în mod frecvent în locuințe sau unități sanitare.

Dezinfectanții pe bază de alcool sunt aprobați pentru Symphony și s-au dovedit eficienți împotriva SARS-CoV-2.

Când folosești o pompă de sân pentru a extrage laptele, fie că este vorba despre o pompă închiriată sau o pompă de uz personal cumpărată din magazin, spală-te pe mâini înainte de a atinge orice parte a acesteia sau a biberonului și urmează recomandările CDC pentru curățarea corectă a setului de pompare după fiecare utilizare.

Când returnezi pompa Symphony, te rugăm să dezinfectezi pompa și carcasa folosind un dezinfectant pe bază de alcool.

 

14. Care este recomandarea privind utilizarea echipamentului Medela în cazul în care o mamă este spitalizată din cauza bolii provocate de coronavirus?

Potrivit Academiei de Medicină a Alăptării, mamele care intenționează să alăpteze/să continue alăptarea ar trebui încurajate să-și extragă laptele matern pentru a iniția și a construi/menține producția de lapte. Dacă este posibil, spitalul trebuie să ofere o pompă de sân special pentru a fi folosită de acea mamă. Înainte de a extrage laptele matern și înainte de a atinge orice parte componentă a pompei sau a biberonului, mamele trebuie să se spele pe mâini în mod corespunzător și să ia măsurile de precauție necesare, cum ar fi purtarea unei măști pentru față timp de cel puțin 5-7 zile, până când tusea și secrețiile respiratorii se atenuează considerabil. După fiecare sesiune de pompare, toate părțile care intră în contact cu laptele matern trebuie spălate temeinic conform recomandărilor spitalului, iar carcasa pompei trebuie dezinfectată corespunzător folosind etanol 70% sau un alt dezinfectant pe bază de alcool care acționează împotriva SARS-CoV-2.

15. Cât timp este prezent coronavirusul pe suprafețe precum pompe/seturi/accesorii?

Conform unui nou studiu realizat de Institutul Național de Sănătate din Marea Britanie, CDC, UCLA și cercetători ai Universității Princeton, publicat în The New England Journal of Medicine, autorii au descoperit că sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) a fost detectabil după cum urmează:

 

în aerosoli până la 3 ore

pe cupru până la 4 ore

pe carton până la 24 de ore

pe plastic de la 48 până la 72 de ore

pe inox de la 48 până la 72 de ore

16. Cum ar trebui să-mi curăț setul de pompare dacă am COVID-19?

Când utilizezi o pompă pentru a extrage laptele matern, spală-ți mâinile înainte de a atinge orice parte a ei sau a biberonului și urmează recomandările CDC pentru curățarea corectă a setului de pompare după fiecare utilizare. Recomandările sunt ca cineva care nu este bolnav să hrănească sugarul cu laptele matern extras.

17. Mai este sigură folosirea setului de o zi pentru pompa Medela, urmând instrucțiunile producătorului pentru spălare și uscare între utilizări?

Seturile de o zi pentru pompa Medela sunt destinate a fi folosite de către un singur utilizator. Deoarece nu sunt folosite de mai multe persoane, nu există riscul contaminării încrucișate. Un nou set Symphony de o zi este necesar după maximum 8 sesiuni de pompare într-un interval de 24 de ore sau după 24 de ore.

Când pompezi laptele matern, spală-te pe mâini înainte de a atinge orice parte a pompei sau a biberonului și urmează recomandările CDC pentru curățarea corectă a setului de pompare după fiecare utilizare.

18. Care este recomandarea pentru folosirea seturilor reutilizabile pentru pompare în timpul pandemiei?

Ar fi înțelept să se abordeze problema pompării din perspectiva unui singur utilizator. Utilizarea pompei de către mai mult de o mamă, fără o dezinfectare adecvată, poate fi un risc pentru sănătate și poate provoca contaminarea încrucișată.

 

19. Pot folosi sterilizarea la rece pentru igienizarea echipamentului meu de alăptare?

Pentru igienizarea dispozitivelor de hrănire pentru sugari și a celor de alăptare este necesară menținerea în soluție pentru o perioadă de minimum 15 minute, conform instrucțiunilor producătorului. Totuși, produsele Medela nu au fost validate pentru sterilizarea la rece.

20. Medela va mai putea furniza produse? Va exista un stoc suficient de seturi de colectare a laptelui?

Gestionăm cu atenție întregul nostru lanț de aprovizionare și am construit o echipă dedicată COVID-19 care evaluează continuu situația și lucrează cu furnizorii și partenerii noștri pentru a asigura livrarea la timp a produselor și continuarea în siguranță a producției. Cu toate că unele întârzieri ale anumitor produse nu pot fi excluse, în prezent nu așteptăm niciun impact major asupra capacității noastre de a furniza clienților produsele dorite. Situația rămâne, desigur, foarte dinamică și vom actualiza informațiile la nevoie.

Când utilizezi o pompă pentru a extrage laptele matern, fie că este vorba despre o pompă închiriată sau de o pompă de uz personal cumpărată din magazin, spală-te pe mâini înainte de a atinge orice parte componentă a acesteia sau a biberonului.

21. Am o boală cronică și mi s-a recomandat să mă izolez, dar continui extragerea laptelui matern pentru copilul meu internat la terapie intensivă neonatală. Ce pot să fac?

Felicitări pentru continuarea extragerii laptelui matern pentru sugarul tău aflat în secția de terapie intensivă neonatală!

Academia de Medicină a Alăptării recomandă ca atunci când vrei să începi extragerea laptelui matern, nu atinge nicio parte componentă a pompei sau a biberonului înainte de a te spăla în mod corespunzător pe mâini și ia măsurile de precauție necesare, cum ar fi purtarea unei măști pentru față timp de cel puțin 5-7 zile, până când tusea și secrețiile respiratorii se atenuează considerabil. După fiecare sesiune de pompare, toate părțile care intră în contact cu laptele matern trebuie spălate temeinic conform recomandărilor CDC pentru curățarea corectă a setului de pompare, iar carcasa pompei trebuie dezinfectată corespunzător folosind etanol 70% sau un alt dezinfectant care poate distruge coronavirusul.

Personalul unității de terapie intensivă neonatală a spitalului îți poate oferi recipiente de colectare și de depozitare a laptelui matern extras. Recipientele alimentare curate, fără BPA, din plastic dur sau din sticlă sunt acceptate pentru depozitarea laptelui uman. Recipientele trebuie să aibă capace de protecție împotriva scurgerilor. Ar trebui să urmezi instrucțiunile de păstrare a laptelui matern create special pentru unitățile de terapie intensivă neonatală, pe cele pentru sugari cu risc ridicat sau cele care ți-au fost indicate de către personalul unității spitalului în care te afli. Urmează instrucțiunile primite pentru a eticheta laptele extras.

Laptele matern extras trebuie refrigerat sau congelat imediat ce este colectat. Asigură-te că laptele colectat rămâne fie rece, fie congelat în timpul transportului la unitatea de terapie intensivă neonatală. Așează recipientele într-un container izolat, potrivit pentru transport, prevăzut cu pachete cu gel congelat. Pachetele cu gel congelat sunt mai potrivite decât cuburile de gheață pentru a menține laptele rece sau congelat.

 

22. Se poate folosi laptele scurs în scoicile de protecție pentru sân?

Scoicile Medela de protecție pentru sân sunt de ajutor pentru femeile care au mameloane dureroase sau sâni care curg între alăptări. Acestea protejează mameloanele dureroase de frecarea cu lenjeria și permit colectarea scurgerilor de lapte între alăptări. Laptele strâns în scoici trebuie aruncat și nu trebuie oferit copilului.

 23. Sunt pacientă simptomatică internată în spital și trebuie să extrag lapte pentru copilul meu prematur. Pot sa fac asta?

Da. Conform Academiei de Medicină a Alăptării, OMS și CDC, dacă ai COVID-19 și intenționezi să alăptezi sau să furnizezi lapte matern pentru bebelușul tău, ești încurajată să extragi laptele pentru a iniția, construi și menține producția de lapte. UNICEF Marea Britanie afirmă că promovarea, protecția și susținerea alăptării trebuie să continue pentru toți copiii bolnavi și prematuri aflați în secția clinică de pediatrie sau neonatologie. Potrivit profesoarei Paula Meier și a profesorului asociat Aloka Patel, în unitățile de terapie intensivă neonatală laptele matern este și mai important, deoarece reduce riscul infecțiilor de toate tipurile.

Îți recomandăm să discuți cu personalul spitalului și să urmezi recomandările și politicile specifice unității sanitare privind extragerea laptelui, etichetarea, refrigerarea sau congelarea, precum și a transportului acestuia către spital.

 24. Mașina de spălat vase distruge virusul de pe seturile de pompare?

Deși încă nu știm prea multe despre acest nou coronavirus, SARS-CoV-2, se crede că majoritatea altor virusuri sunt dezactivate la temperaturi de fierbere. Când utilizezi o pompă pentru a extrage laptele matern, spălă-ți bine mâinile înainte de a atinge orice parte componentă a pompei sau a biberonului și urmează recomandările CDC privind curățarea corectă a setului pompei după fiecare utilizare.

Pentru îndepărtarea suplimentară a microbilor, dezinfectează piesele pompei cel puțin o dată pe zi după ce au fost curățate în prealabil. Articolele pot fi dezinfectate la abur, cu apă clocotită sau într-o mașină de spălat vase cu program de dezinfectare.

 

25. Vreau să folosesc un set de unică folosință. Îl pot achiziționa?

Da, accesand www.primele-cumparaturi.ro

 

26. Dispozitivul Calma de hrănire cu lapte matern/ protecțiile pentru mamelon/ dispozitivele de hrănire/ suzetele trebuie spălate după utilizare. Pot fi dezinfectate mai des?

Dispozitivele de hrănire, biberoanele, tetinele și suzetele trebuie curățate după utilizare conform recomandărilor CDC de curățare a produselor utilizate pentru hrănirea sugarilor.

Pentru o igienizare suplimentară în vederea îndepărtării microbilor de pe suprafețe, cel puțin o dată pe zi după ce produsele au fost curățate în prealabil, ele trebuie dezinfectate la abur, cu apă clocotită sau într-o mașină de spălat vase cu program de dezinfectare.

Dacă copilul tău este internat în spital, urmează instrucțiunile furnizorului de servicii medicale pentru curățarea produselor utilizate pentru hrănirea sugarilor.

 

27. Sterilizarea prin fierbere în apă a accesoriilor pompelor de sân omoară coronavirusul?

Cu toate că încă nu știm prea multe despre COVID-19, se crede că majoritatea altor virusuri sunt dezactivate la temperaturi de fierbere. Atunci când utilizezi o pompă pentru a extrage laptele matern, spală-ți bine mâinile înainte de a atinge componentele acesteia sau pe cele ale biberonului și urmează recomandările CDC pentru curățarea corectă a setului pompei după fiecare utilizare.

Pentru a elimina cât mai mulți germeni, dezinfectează piesele pompei, chiuveta/recipientul în care le speli și peria pentru curățat biberoane, cel puțin o dată pe zi, după ce au fost curățate în prealabil. Produsele pot fi dezinfectate la abur, cu apă clocotită sau într-o mașină de spălat vase cu program de dezinfecție.

 28. Depozitarea la aer a accesoriilor pompei între extrageri este sigură?

Da. După fiecare sesiune de pompare, toate componentele care intră în contact cu laptele matern trebuie spălate amănunțit urmând recomandările CDC pentru curățarea corectă a setului pompei, care specifică că părțile curățate ale pompei și periile pentru curățat biberoane trebuie lăsate la aer să se usuce bine înainte de a fi depozitate pentru a ajuta la prevenirea dezvoltării microbilor și a mucegaiului. Odată ce s-au uscat complet, articolele trebuie păstrate într-o zonă curată și izolată pentru a preveni contaminarea în timpul depozitării.

 29. Pot aduce laptele extras acasă în secția de terapie intensivă neonatală pentru a-i fi oferit copilul meu?

Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru majoritatea sugarilor și oferă protecție împotriva multor boli. Dar, după cum notează CDC, sunt multe necunoscute cu privire la virusul COVID-19.

Academia de Medicină a Alăptării afirmă că în puținele studii efectuate asupra femeilor cu COVID-19 și a altor infecții cu coronavirus, virusul nu a fost detectat în laptele matern. Este important să respecți cu strictețe instrucțiunile de curățare atunci când utilizezi o pompă pentru extragerea laptelui matern, să îți speli bine mâinile înainte de a atinge orice parte componentă a pompei sau a biberoanelor și să urmezi recomandările CDC pentru curățarea corectă a setului pompei după fiecare utilizare.

Îți recomandăm să consulți ghidul CDC și să respecți recomandările și politicile unităților de terapie intensivă neonatală privind etichetarea, refrigerarea sau congelarea laptelui matern și a transportului acestuia către unitățile medicale.

 

30. Este sigur să împart o pompă Symphony cu alte mămici, în condițiile în care nu am una doar pentru folosința mea?

Pompele profesionale Symphony sunt concepute pentru a fi utilizate de mai multe mame. Pompele sunt curățate și dezinfectate de personalul spitalului înainte de a putea fi folosite de o altă mamă. Ca măsură suplimentară, atunci când utilizezi o pompă pentru a extrage laptele matern, spalăți-ți bine mâinile înainte de a atinge orice componentă a acesteia sau a biberonului și urmează recomandările CDC pentru curățarea corectă a setului pompei după fiecare utilizare.

 

INFORMAȚII GENERALE

31. Cum mă pot proteja pe mine și pe ceilalți?

Organisme oficiale precum OMS și UNICEF recomandă:

1. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea de dezinfectant și evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave. În plus, nu atinge ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate.

2. Tușește sau strănută într-un șervețel de unică foloțință, aruncă-l într-un coș de gunoi cu capac și spală-te imediat pe mâini. Toate acestea contribuie la reducerea riscului de infectare și de răspândire a bolilor.

3. Evită strângerile de mână, îmbrățișările sau săruturile atunci când te întâlnești cu cineva.

4. Evită contactul apropiat cu persoane care prezintă semne evidente de boală.

5. Păstrează distanțarea socială (păstrează suficientă distanță față de alte persoane).

6. Stai acasă dacă te simți rău. Dacă ai febră, tușești și ai dificultăți de respirație, cere ajutor medical. Urmează indicațiile autorității locale de sănătate.

 32. Cum îmi protejez copilul împotriva COVID-19?

Laptele matern este cea mai bună sursă de hrană pentru sugari și oferă protecție împotriva multor boli. Dar, după cum observă CDC, sunt multe necunoscute cu privire la acest virus. Dacă ești gravidă sau alăptezi, îți recomandăm să consulți ghidul CDC și să ceri sfatul furnizorului tău de asistență medicală dacă ai nelămuriri.

  1. Spală-te des pe mâini folosind apă și săpun sau folosește un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool
  2. Evită persoanele care sunt bolnave (tușesc sau strănută)
  3. Spală și dezinfectează zilnic cele mai folosite suprafețe din spațiile comune ale casei (de exemplu, mese, scaune, clanțe, întrerupătoare, telecomanda, toaleta, chiuvetele etc.)
  4. Spală la mașina de spălat rufe articolele, inclusiv jucăriile lavabile din pluș, în mod corespunzător și în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Pe cât posibil, spală-le folosind cea mai ridicată temperatură a apei recomandată și usucă-le complet. Lenjeria murdară a unei persoane bolnave poate fi spălată împreună cu rufele altor persoane.

 

33. Cum se răspândește coronavirusul (COVID-19)?

Încă nu există suficiente date asupra modului de răspândire a bolii. UNICEF, CDC și OMS arată că răspândirea de la persoană la persoană se produce în principal prin inhalareapicăturilor respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, similar cu modul de răspândire a gripei și a altor agenți patogeni respiratorii. Aceste picături respiratorii se așează de asemenea și pe obiecte sau suprafețe, iar persoanele care ating aceste suprafețe contaminate cu virus se pot infecta prin atingerea ulterioară cu mâna a ochilor, a nasului sau a gurii. Virusul SARS-COV-2 poate supraviețui pe suprafețe timp de câteva ore, dar dezinfectanții simpli îl pot distruge.

 

34. Care sunt simptomele unei infecții cu coronavirus?

Principalele simptome includ:

1. febră (> 37,8°C),

2. tuse, respectiv tuse seacă (nou dezvoltată) și/sau

3. dificultăți de respirație și/sau oboseală

 

35. Ce informații ar trebui să le dea profesioniștii din domeniul sănătății mamelor despre curățarea pompelor la domiciliu în timpul pandemiei?

Pompele Medela de uz personal, cum ar fi Freestyle, Swing, Swing Maxi, sau Harmony sunt concepute pentru a fi utilizate de o singură mamă. Probleme și temeri legate de igienă sau posibila contaminare, nu ar trebui să existe în rândul mamelor. Gândiți-vă la o periuță de dinți care este, de asemenea, un dispozitiv de uz personal.

Fie că folosiți o pompă de sân pentru uz multiplu sau una de uz personal, după fiecare sesiune de pompare, toate părțile care vin în contact cu laptele matern trebuie spălate temeinic conform recomandărilor CDC pentru curățarea corectă a setului de pompare.

Adauga comentariu
Leave a Reply
Te rugam login pentru a adauga un comentariu.

Menu

Settings

Creeaza gratuit un cont pentru a salva articolele preferate.

Sign in

Creeaza gratuit un cont pentru a folosi lista de dorinte.

Sign in